Myter og fakta om øjenoperationer

Enhver branche har sine myter. Det oplever vi også i Scandinavian Eye Center i forhold til øjenoperationer.

Nogle myter er mere sejlivede end andre og især når det handler om noget så væsentligt som vores syn, skal der ikke mange rygter til, før én enkelt historie – rigtig eller forkert – ender med at blive opfattet som et generelt faktum.

Myter kan være søde og uskyldige. Men de kan også være årsag til, at vi handler på et forkert grundlag. Her er 10 typiske myter om øjenoperation og de virkelige fakta.

Myten har intet på sig.

 

Dette er den mest sejlivede myte omkring øjenoperationer. Konsekvensen er, at mange vælger øjenoperationer fra. Og endda ikke tør gå til en indledende forundersøgelse.

 

Ingen bliver i dag blinde pga. en synskorrigerende operation. Teknologien og erfaringerne med disse typer operationer er så gode, at en øjenoperation rent faktisk betragtes som et meget lille kirurgisk indgreb.

 

Frygt for en øjenoperation, er med andre ord helt unødig. Du kan være 100% sikker på, at vi ALDRIG anbefaler operation, hvor der er øget risiko for komplikationer.

Nej, det gør man ikke.

Der kan være en overgangsperiode efter operation, hvor nogle kunder kan føle tørhed i øjnene. Men det er forbigående og behandles med ”kunstige tårer”.

Med de tidlige LASIK-behandlinger, hvor alle styrker blev behandlet, fra +5,00 til -12, kunne nogle ende med en kronisk tørhed i øjnene. Med den nye SMILE behandling er dette ikke tilfældet.

Mange døjer ofte allerede inden operation med tørre øjne (omkring 30% af den voksne befolkning), men bliver måske først i forbindelse med operationen opmærksomme på det. Generelt er tørre øjne et af de områder, hvor Scandinavian Eye Center er mere konservative end andre klinikker. Hvis der den mindste tørhed på cornea eller en lav BUT, iværksætter vi behandling at tørheden, før laserbehandling kan anbefales.

Nej, det gør man ikke.

Med en SMILE behandling, får man samme nattesyn, som man havde i forvejen. INGEN får et dårligere nattesyn efter en SMILE behandling.

Indimellem kan man, hvis man har fået indopereres en flerstyrke linse (RLE), opleve halos (ringe omkring lyskilder), der kan virke forstyrrende for ens nattesyn. Dette er typisk et forbigående problem, som typisk efter 6-12 måneder er helt væk. Inden behandling tager vi altid tage en grundig snak om disse ting.

Nej, langt oftest sker dette ikke.

Ved en SMILE behandling, som er langt den hyppigste laserbehandling hos Scandinavian Eye Center, sker dette ikke.

Ved en Lasik behandling af høje styrker oplever vi en sjælden gang imellem, at nogle får lidt styrker tilbage efter en årrække. Dette justeres nemt med en genbehandling.

Efter en RLE operation (linseudskiftning) vil det dårlige syn være væk for altid.

Nej, ofte er det faktisk lige MODSAT.

 • Synet bliver mindst lige så godt, som med brug af briller og kontaktlinser. Man kommer ikke til at se dårligere efter en synskorrigerende operation, end man så tidligere med briller og linser!
 • På selve operationsdagen og dagene lige efter, kan kunden have et lidt dårligere syn, end før med briller og linser. Dette er et forbigående problem.

Ja og nej

 • Isoleret set vil mange opleve en synskorrigerende operation som en stor udgift. Det er dog vigtigt, at kigge på tingene i et større og længere perspektiv. Over en 10 års periode er en operation, for langt de fleste, billigere end brug af briller og linser.
 • Mange vælger at betale for en operation på månedsbasis, ligesom man kender det fra et linseabonnement.

Nej, det er ikke rigtigt.

 • Udstyret, som klinikken bruger til at screene før operation, er optimeret til at lave præcise målinger og forundersøgelser, hvilket betyder at problemer undgås. Samtidig er vi super konservative omkring, hvem der anbefales at få en operation.
 • Der kan efter en operation være tilvænning og forbigående gener, men varige problemer efter en behandling hos os er i princippet ikke eksisterende.
 • Den komplikation man frygter mest efter operation er infektion. Risikoen for dette er under 1 ud af 10.000 operationer. (0,01%)

Nej, det gør ikke ondt!

 • Vi bruger lokalbedøvende dråber, som fjerner al smerte. Man kan mærke, at der foregår noget i øjet, men der er ingen smerter forbundet med indgrebet.
 • I timerne efter behandling, kan man opleve lidt svie og at øjnene løber i vand. Det er ikke smerter, snarere lidt irritation.
 • Der kan også være en følelse af tørhed i øjnene i dagene efter, som afhjælpes med øjendråber.

Nej, det svarer til, at postulere, at alle biler er ens, fordi de har 4 hjul og et rat!

 • Selvom udstyret kan være det samme, handler øjenoperation mest om indstilling til synskorrigerende behandlinger og kirurgisk erfaring. Der er med andre ord meget stor forskel på øjenklinikker.
 • Scandinavian Eye Center har alene kirurger med mange tusinde operationer bag sig. Klinikken har en konservativ indstilling til, om en operation er det rigtige for den enkelte. Vi vil hellere afvise en kunde end tage nogen chancer, hvis vi ikke er helt sikre på, at resultatet bliver godt og uden komplikationer af nogen art. Vi går ikke på kompromis og det skal vores kunder heller ikke.

Kom i gang med dit forløb i dag

Book en online konsultation og tal med en af vores øjenlæger, som guider dig og informerer om dine behandlingsmuligheder.

Læs vores andre artikler

Klinikken holder ferielukket i uge 29

Vi er tilbage i næste uge