Tørre øjne

Svien, irritation eller fornemmelsen af grus i øjet. Tørre øjne er en overset folkesygdom, som op mod 3 ud af 10 døjer med. Behandling og diagnostik af tørre øjne har hidtil været meget begrænset. Men hos Scandinavian Eye Centers har vi en dedikeret afdeling med fokus på ny behandling af Tørre Øjne.
Helt overordnet er tørre øjne en ubalance i øjets tårefilm. Enten er der for lidt vand, eller også er sammensætningen forkert. Når man har tørre øjne, er det typisk grundet enten en nedsat tåreproduktion eller en forøget fordampning af tårefilmen.Tårevæsken består af 3 ting: Olie, vand og slimstoffer. Hver gang vi blinker fordeles tårevæske henover hornhinden. Således dannes en film på øjets overflade. Tårefilmen fugter øjet, sørger for at vi har et klart syn. Tårefilmen beskytter mod snavs og infektioner og bibringer samtidig næringsstoffer til øjets overflade. Tørre øjne er altså relateret til en negativ påvirkning af øjets tårefilm.
Hidtil har behandling for tørre øjne været symptombehandling med dråber. Det er desværre kun en midlertidig afhjælpning af problemet. I Scandinavian Eye Center går vi helt anderledes til værks. Vi dykker ned i at finde årsagen til problemet og foretager grundig diagnostik. På den måde kan vi bedre behandle generne. Vi har det nyeste udstyr til at skabe den mest optimale tårefilm og overflade på øjet.Derved lindrer vi ikke bare symptomerne, men behandler også årsagen til tørre øjne. Med de nye behandlingsmåder kan vi altså afhjælpe tørre øjne meget mere effektivt, end det hidtil har været muligt. Vi går i front med at give folk med tørre øjne deres livskvalitet tilbage.
Der kan være flere årsagerne til at mange døjer med problemer med tørre øjne. Men den mest almindelige er alder, fordi tåreproduktionen nedsættes og tåresammensætningen ændres med alderen. Andre kilder til tørre øjne er indeklima f.eks aircondition og computere. Ved brug af computere og andre skærme har man en tendens til en lavere blinkefrekvens; altså at man blinker færre gange end normalt. Tørre øjne kan ligeledes skyldes visse typer medicin såsom blodtryksmedicin, antihistaminer og anti-depressiv medicin. Diabetes, gigt, bindevævssygdomme og vitaminmangel kan ligeledes foranledige problemer med tørre øjne. Kvinder kan være særligt disponerede, især ved hormonelle forandringer som overgangsalder.Uanset årsagen er tørre øjne et stort problem for dem, der døjer med det.

Mange henvender sig til praktiserende læge eller øjenlæge med irriterede røde øjne, der svier og eller klør. Et andet klassisk symptom er, at øjnene løber i vand. Det kan forekomme paradoksalt, at lægen siger, at man har tørre øjne, når øjnene løber i vand. Men det kan udmærket være tilfældet. De fleste ender med at få øjendråber, som lindrer, men de fjerner ikke problemet.

Det antages, at op imod 30 % lider af tørre øjne. Hvis man lider af kroniske problemer med tørre øjne, kan det være til stor gene i hverdagen. De, der har udtalte problemer med tørre øjne er nærmest invaliderede.

Lad os hjælpe dig på vej

Book en online konsultation og tal med en af vores øjenlæger, som guider dig og informerer om dine behandlingsmuligheder.

Klinikken holder ferielukket i uge 29

Vi er tilbage i næste uge